Home » Header, Ανακοινώσεις, Ανοικτή Πρόσβαση

Δημοσιεύσεις σε ανοικτή πρόσβαση μέσω Κοινοπραξίας Κυπριακών Βιβλιοθηκών

11 May 2022

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις ανανεώσεις συνδρομών με τους εκδότες η Κοινοπραξία Κυπριακών Βιβλιοθηκών (ΚΚΥΒ) πέτυχε τις ακόλουθες συμφωνίες με στόχο την υποστήριξη της ανοικτής πρόσβασης. Οι συμφωνίες αφορούν τους ακόλουθους οκτώ(8) εκδότες:

  1. AMERICAN CHEMICAL SOCIETY (ACS)
  2. ASSOCIATION FOR COMPUTING MACHINERY (ACM)
  3. CAMBRIDGE UNIVERSITY PRESS (CUP)
  4. EMERALD
  5. OXFORD UNIVERSITY PRESS (OUP)
  6. SAGE
  7. TAYLOR & FRANCIS
  8. WILEY

Σε όλες τις συμφωνίες για να είναι επιλέξιμη η δημοσίευση πρέπει ο αιτητής να  είναι ο αλληλογραφών συγγραφέας «corresponding author» και το ίδρυμα του να συμμετέχει στη συμφωνία. Επειδή δεν συμμετέχουν όλα τα ιδρύματα σε όλες τις συμφωνίες της ΚΚΥΒ, παρακαλείστε όπως επιβεβαιώνετε μέσω της βιβλιοθήκης του ιδρύματος σας εάν το πανεπιστήμιο σας συμμετέχει στη συμφωνία με τον εκδότη του περιοδικού στο οποίο θέλετε να στείλετε το άρθρο σας προς δημοσίευση. Σε όλες τις περιπτώσεις τα άρθρα δημοσιεύονται με τις άδειες Creative Commons.

Οι συμφωνίες αναλυτικά:

ACS

Η ACS αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς οργανισμούς στον κόσμο με πάνω από 151.000 μέλη σε 140 χώρες. Αποστολή της είναι η προώθηση της επιστήμης της χημείας και των επαγγελματιών της.

Μέσω της συμφωνίας παρέχεται,  απεριόριστη πρόσβαση για όλους τους εξουσιοδοτημένους χρήστες σε 69 ηλεκτρονικά περιοδικά πλήρους κειμένου της ACS και η δυνατότητα στα μέλη των ιδρυμάτων να δημοσιεύουν σε υβριδικά περιοδικά και σε περιοδικά ανοικτής πρόσβασης. Ο αριθμός των άρθρων ανά έτος είναι περιορισμένος και βασίζεται στα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών.

Η περίοδος της συμφωνίας είναι από την 1 Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2024. Καλύπτει τα ερευνητικά αντικείμενα της Χημικής Μηχανικής, Μηχανολογίας και Επιστήμης Υλικών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία μπορείτε να επισκεφτείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα του εκδότη, επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Βιβλιοθήκη του ιδρύματος σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία δημοσίευσης μπορείτε να επισκεφτείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα του εκδότη:

ACM

Η απόλυτη διαδικτυακή πηγή για επαγγελματίες και φοιτητές πληροφορικής. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της ACM (ACM DL) είναι η πληρέστερη συλλογή άρθρων πλήρους κειμένου και βιβλιογραφικών εγγραφών που καλύπτουν τους τομείς της πληροφορικής και της τεχνολογίας των πληροφοριών.

Μέσω της συμφωνίας παρέχεται απεριόριστη πρόσβαση για όλους τους εξουσιοδοτημένους χρήστες σε 11.236 ηλεκτρονικά περιοδικά πλήρους κειμένου της ψηφιακής βιβλιοθήκης της ACM.  Απεριόριστες δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης σε ολόκληρο τον κατάλογο περιοδικών, πρακτικών συνεδρίων και περιοδικών της ACM.

Η περίοδος ισχύος της συμφωνίας είναι από την 1 Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2026. Καλύπτει τα ερευνητικά αντικείμενα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της μηχανικής των υπολογιστών. Επιλέξιμα περιοδικά είναι όλα τα υβριδικά περιοδικά της ACM και επιλέξιμα άρθρα όλα τα ερευνητικά άρθρα αξιολογημένα από ομότιμους τα οποία δημοσιεύονται σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων της ACM. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Βιβλιοθήκη του ιδρύματος σας.

Επίσης για πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία μπορείτε να επισκεφτείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα του εκδότη:

https://libraries.acm.org/subscriptions-access/academic

Cambridge University Press

Ο Cambridge University Press εκδίδει περισσότερα από 400 ηλεκτρονικά περιοδικά στις ακόλουθες θεματικές κατηγορίες: μηχανική, αρχιτεκτονική, μηχανική υπολογιστών, μαθηματικά, γεωργία, επιστήμες των ζώων, επιστήμες των υδάτων, οικολογία, περιβαλλοντικές επιστήμες.

Η περίοδος της συμφωνίας είναι από την 1 Ιανουαρίου 2021 μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2023.  Μέσω της συμφωνίας παρέχεται η δυνατότητα στους ερευνητές των ιδρυμάτων να δημοσιεύουν σε υβριδικά περιοδικά. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των άρθρων ανά έτος.

Για πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία μπορείτε να επισκεφτείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα του εκδότη:

https://www.cambridge.org/core/services/open-access-policies/read-and-publish-agreements/oa-agreement-clc

Emerald

Ο Emerald εκδίδει περισσότερα από 300 περιοδικά στις ακόλουθες θεματικές κατηγορίες: λογιστική, μηχανική, επιχειρήσεις, υγεία, εκπαίδευση, μάρκετινγκ, διαχείριση τουρισμού και φιλοξενίας.

Η περίοδος της συμφωνίας είναι από την 1 Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2024.  Μέσω της συμφωνίας παρέχεται η δυνατότητα στους ερευνητές των ιδρυμάτων που συμμετέχουν να δημοσιεύουν σε ανοικτής πρόσβασης και υβριδικά περιοδικά. Υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των άρθρων ανά έτος. Στη συμφωνία συμμετέχουν όλα τα ιδρυτικά μέλη της κοινοπραξίας.

Για πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία μπορείτε να επισκεφτείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα του εκδότη:

https://www.emeraldgrouppublishing.com/publish-with-us/publish-open-access/open-access-publishing-agreements

Oxford University Press

Η Oxford University Press εκδίδει περισσότερα από 380 ηλεκτρονικά περιοδικά στη  βιολογία, νοσηλευτική, οικονομικά, τραπεζικά, χρηματοοικονομικά, επενδύσεις, ναυτιλία, επιχειρηματικό δίκαιο, τουρισμό και στατιστική.

Η περίοδος της συμφωνίας είναι από την 1 Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2024.  Μέσω της συμφωνίας παρέχεται η δυνατότητα στους ερευνητές των ιδρυμάτων που συμμετέχουν να δημοσιεύουν σε ανοικτής πρόσβασης και υβριδικά περιοδικά. Υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των άρθρων ανά έτος.

https://academic.oup.com/journals/pages/librarians/read-publish-agreements?login=true

Sage

Ο Sage εκδίδει περισσότερα από 1120 ηλεκτρονικά περιοδικά στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, επιστήμες υγείας και βιοϊατρικές επιστήμες, μηχανικής και φυσικές επιστήμες.

Η περίοδος της συμφωνίας είναι από την 1 Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2024.  Μέσω της συμφωνίας παρέχεται η δυνατότητα στους ερευνητές των ιδρυμάτων που συμμετέχουν να δημοσιεύουν σε υβριδικά περιοδικά πληρώνοντας το ποσό των 200 ευρώ. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των άρθρων ανά έτος.

Για πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία μπορείτε να επισκεφτείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα του εκδότη:

https://uk.sagepub.com/en-gb/eur/open-access-at-sage

Taylor & Francis Group

Ο εκδοτικός οίκος Taylor & Francis Group είναι μια διεθνής εταιρεία με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία εκδίδει βιβλία και ακαδημαϊκά περιοδικά. Πρόκειται για ένα πολύ-επιστημονικό εκδοτικό οίκο που καλύπτει  τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Μέσω της συμφωνίας παρέχεται,  απεριόριστη πρόσβαση για όλους τους εξουσιοδοτημένους χρήστες σε  1531 ηλεκτρονικά περιοδικά πλήρους κειμένου της Taylor & Francis  στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τέχνες, κοινωνικές επιστήμες, μηχανική, τεχνολογία, πολιτική μηχανική, γεωματική, επιστήμη υλικών, μηχανολογίας μηχανικής, ηλεκτρολογικής μηχανικής.

Η περίοδος της συμφωνίας είναι από την 1 Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2024.  Μέσω της συμφωνίας παρέχεται η δυνατότητα στους ερευνητές των ιδρυμάτων να δημοσιεύουν σε υβριδικά περιοδικά. Ο αριθμός των άρθρων ανά έτος είναι περιορισμένος και βασίζεται στα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Βιβλιοθήκη του ιδρύματος σας.

Επίσης για πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία μπορείτε να επισκεφτείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα του εκδότη:

https://www.tandfonline.com/openaccess/members/391751

Wiley

Ο εκδοτικός οίκος Wiley είναι μια αμερικανική πολυεθνική εκδοτική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1807 και επικεντρώνεται στις ακαδημαϊκές εκδόσεις.

Μέσω του Wiley παρέχεται πρόσβαση σε περισσότερα από 1429 ηλεκτρονικά περιοδικά και 22,570 ηλεκτρονικά βιβλία στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

μηχανική, τεχνολογία, γεωργία, υδατοκαλλιέργεια, επιστήμη τροφίμων, χημεία, περιβαλλοντικές επιστήμες, κτηνοτροφία, οικολογία, τέχνες.

Η περίοδος της συμφωνίας είναι από την 1 Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2024.  Μέσω της συμφωνίας παρέχεται η δυνατότητα στους ερευνητές των ιδρυμάτων να δημοσιεύουν σε υβριδικά περιοδικά. Ο αριθμός των άρθρων ανά έτος είναι περιορισμένος και βασίζεται στα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Βιβλιοθήκη του ιδρύματος σας.

Επίσης, για πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία μπορείτε να επισκεφτείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα του εκδότη:https://authorservices.wiley.com/author-resources/Journal-Authors/open-access/affiliation-policies-payments/clc-agreement.html